n Menu

Skolen, der skabte søfartens bedste ledere, beskrives for første gang i ny bog

Bogen, der udgives uden tilskud eller fondsmidler, er derfor trykt i begrænset oplag. Du har mulighed for at købe den på forlagets webshop: www.bekkerbook.com og få den frit leveret overalt i Danmark. Der er også mulighed på coasteren Caroline S fredag og lørdag på Svendborg Havn – så længe oplaget rækker. Forudbestilte eksemplarer sendes som aftalt, men der kan ikke reserveres bøger, der ikke er handlet over webshoppen eller forudbestilt og betalt i en af landets boghandeler.

Skærmbillede-2015-04-06-kl.-07.18.22

 

SØMAND AF KOGTVED er fortællingen om en skole og en række personligheder, der formede tusinder af unge mænd og kvinders tilværelse. For første gang beskrives en unik uddannelse og en væsentlig periode i dansk skibsfarts historie. Med udgangspunkt i samtaler med Lise Lauritzen Loft, trækkes der tråde fra nutiden til krigsåret 1943. Da købte skibsreder Knud Lauritzen en herskabelig villa i Kogtved ved Svendborg og skabte Lauritzens Søfartsskole.

Nøglepersoner beretter om deres vej gennem livet med den ballast de fik, da Knud Lauritzen nyfortolkede de maritime uddannelser. Ved krigsudbruddet i 1939 måtte rederierne opgive den århundredlange tradition med skoleskibe. Foregangs-manden Knud Lauritzen kom først, og skolen uddannede fra starten i 1944 til lukningen i 2009 omkring 9.000 elever. Det skete målrettet for at skabe ledere til den maritime verden.

Bogens forfatter har fundet mange af de Kogtveddrenge og -piger, der påbegyndte deres livsrejse i skolen ved Svendborgsund og på rederiets kombinerede fragt- og skoleskibe, herunder ikke mindst skonnerten »Lilla Dan«, søsat i Svendborg i 1951. De fleste har forladt arbejdsmarkedet og mindes med glæde de livsbaner, der blev udstukket dengang i Kogtved. En blev skuespiller. En anden kom til tops i Søfarts- styrelsen. En kom til Blaavand Radio og en anden blev flagskipper i Rederiet Olav Line.

Men der er stadig folk fra Kogtved på lederposter i Danmark og ude i verden. Og ikke alene i den maritime verden. Politikens tekniske direktør har Kogtved i blodet – samt en dansepige fra dengang i ægteskabet. Og så er der Fultonskipperens yndlingselev, der kom til Kogtved, da han var 15, og i dag er nået til tops ved Maersk Drilling i Norge.

Skibsrederens sidste rejse er for første gang beskrevet i en rørende fortælling af datteren, Lise Lauritzen Loft, der havde sin far i hånden, da han døde – og fulgte med, da båren blev sejlet hjem fra England på et af rederens egne skibe. Det var under fiskeristrejken 6. maj 1978. Da »Kong Frederik IX« anløb Korsør, åbnede fiskerne blokaden. Skipperne på de 100 kuttere stod i stævnen med blottede hoveder og fulgte deres gode ven til den sidste havn.

Har du en kommentar til indlægget? Så skriv din mening!

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>