n Menu

Om bogen: 166 sider A4+

Bogen er garnhæftet og med helbind. (Forsiden her er fra det første oplag). Omslaget er kacheret med henblik på langtids holdbarhed. Størrelsen er 32×24 cm, hvad man i USA betegner som en coffee table book. Underforstået, en bog til at pynte op på bordet. Om den pynter, må være op til brugeren  at vurdere, men hensigten har været at skabe en gedigen bog. Der er tale om mange selvstændige fortællinger, der kan læses uafhængigt af hinanden. Min gamle ven og kollega i ungdommen, Jørgen Flemming – www.jflemming.dk – er manden bag de mesterlige portrætter og reportagebilleder. Det har været umuligt at finde manden bag forsidebilledet, men forstander Ejgil Larsen mener, det er fra en afslutning engang i 80’erne. Søværnets eskadrille 722 var gennem flere årtier med til at uddanne vordende søfolk. I håb om, at du tager godt mod bogen, og gerne kommenterer eventuelle fejl til bjarne@bekker.dk, håber jeg den kan give nogle glade timer i nostalgiens puslerum. Oplaget er meget begrænset idet bogen er produceret uden tilskud eller fondsmidler.

Med Svendborghilsen
Bjarne Bekker

bog-reklame

index-ramme

”SØMAND AF KOGTVED” har været under journalistisk produktion siden sommeren 2014. Bogen tog fart da en lokal investorgruppe i Svendborg i 2009 købte hele det store skolekompleks for 30 millioner. Det var skibsreder Niels Højlund, direktør og byrådsmedlem Jørgen Lundsgaard, proprietær Birgitte Danø samt den lokale pengetank Halberg Holding. Dengang besluttede jeg at fortælle historien om Lauritzens Søfartsskole – som skolen hed i folkemunde, da jeg i 1969 kom til Svendborg Avis som ung journalist.

Højlund-Lundsgaard

Det var ikke mindst de mange nyheder fra Kogtved, der kom som en lind strøm til redaktionen, som skærpede interessen: Fortællinger om byens smukkeste piger, der var dansepartnere tirsdag og senere fredag aften. Fortællingen om landbetjenten fra Lolland, der blev forstander og sammen med Knud Lauritzen opbyggede den internationalt kendte og anerkendte skole. Viggo Eisfeldts karriere fra 1953 til 1976 er også beskrevet af datteren Karin, der lavede den omvendte dansepige og lodsede den bedste elev ind i ægteskabet – og så blev Jack lods i Skagen.
Bogen fortæller om den nye tid der kom, da viceforstander Ejgil Larsen modtog et telegram på Samoan Reefer i Atlanten, stod af i Suez og ilede hjem til en meget overraskende jobsamtale på rederiets kontor i København. Men også om årene frem mod salget til konkurrenten A. P. Møller – og det chok, det medførte, da byens æresborger, Mærsk McKinney-Møller satte sin underskrift på salget af de historiske bygninger – til en uvis fremtid.

Fredagsbøn!-72

SØMANDSKONGEN blev meget imponeret og udtrykte beundringen i vanlig maritim jargon under en opvisning i sommeren 1965. Vi, der har oplevet sidste århundredes disciplin og gymnastik fra de små klasser i folkeskolen og spejderbevægelsen, genkender så absolut billedet fra opvisningen.

Lise Lauritzen Loft

Skolen byggede på mange af den tids værdier. Det var i det, vi siden kaldte konsekvenssamfundet – inden rundkreds-pædagogikken kom til at præge samfundet i 1980’erne. Knud Lauritzen var ikke medlem af folkekirken, fortæller hans datter, Lise Lauritzen Loft:  Jeg tror faktisk, det er beskrevet derhen, at skolen IKKE måtte påvirke eleverne religiøst eller politisk.

2 Kommentarer

  1. Jeg mødte Lise Loft da jeg var elev på Lauritzens Søfartsskole forårskursus 1960.Hun boede jo i den smukke røde bungalov veed siden af søfartsskolen og vi elever så hende af og til hun var jo gift med vores 2. styrmand Jim Loft som var alle elevernes store idol.Da kurset var forbi blev jeg tilbudt at være kok ombord på Lilla Dani en uge.KL skulle en uge på sejltur med sine gode venner og Jim Loft var skipper og Lise Loft var osse med.Der var desuden 2-3 dækselever med osse . Vi sejlede gennem det sydfynske øhav til Kiel.Der var vi en dags tid og blev inviteret over på det tyske sejlskoleskib Gorch Fock, som er på størrelse med vores skole skib Danmark. Dagen efter sejlede vi til Rendsborg ad Kielerkanalen og en del af turen sejlede vi for sejl.det var da spændende. Efter sommertogtet fortsatte jeg i kantinen på forsikringsselskabet Baltica i København og som dengang lå som nabo til Amalienborg.Direktøren hed Rostock Jensen og var ven med kong Frederik og kongen var på besøg 3 gange mens jeg var der.Jeg fik så muligheden for at lave mad til kong Frederik.Første gang fik han Engelsk bøf, andengang fik han skipperlabskovs og 3. gang var det biksemad.Efter Baltica fortsatte jeg på Anita Dan som koksmath
    Tom Thomsen

    • Mere godmorgen, Tom. Jeg gentager spørgsmålet fra den foregående kommentar: Om du skulle ha’ billeder fra togtet eller besøget af kong Frederik. Jeg er ved at lægge sidste hånd på næste udgave af »Sømand af Kogtved«…

Har du en kommentar til indlægget? Så skriv din mening!

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>