n Menu

Derfor Dirchs historie

Dirch-Passer-passer-i-1920

Jørgen-Vestas-farFOR AT FOREGRIBE SPØRGSMÅLET om, hvad skuespilleren Dirch Passer har med Kogtved Søfartsskole at gøre, er der mindst disse to svar: At Dirch Passer vitterligt var elev på skolen i 1944. Iøvrigt på det første hold i ejendommen, der blev erhvervet af en frøgrosserer fra Odense. Og så er det ingen hemmelighed, at jeg som bogens forfatter og udgiver har haft meget glæde af mit samarbejde med Dirch Passer i 70’erne.

Minderne om besøget hos forstander Ejgil Larsen i juli 1977 er stadig håndgribelig nærværende – og i årene efter mødte jeg mange, der heller ikke kan glemme samarbejdet med den store skuespiller. Det gælder skibsreder Jørgen Vesta, der sammen med sin far var med til at redde Dirch Passer og andre Kogtvedelever på 1944-holdet fra at forlise eller drukne. Det skete, da en storm drev deres båd fra Thurø Rev op mod Storebælt. Da Jørgen Vesta og hans far (til venstre) kom ud til de nødstedte, var båden bordfyldt, men den blev bjærget i land ved Skårupøre. Billedet herunder er fra Jørgen Vestas uddannelse på Svendborg Navigationsskole.
– Hjemme i stuen lånte de varmt tøj mens vi kontaktede Kogtved Søfartsskole og fortalte, at vi havde en bådfuld våde søfolk ved kakkelovnen, fortæller Jørgen Vesta i min kommende film ”Sømand af Verden”.

Jørgen-Vesta-Navigationsskolen

Inden den slagfærdige skibsreder døde, fortalte han i flere timer om sit spændende liv på skoler, i skonnerter og egne coastere. Om dengang, han sejlede brigaden til Helsingør fra Sverige 4. maj om aftenen. Om mødet med Mont Gomery i København 5. maj. Men det kan du også læse i bogen, der er undervejs. Nåeh ja: Og så er der lige Jørgen Vestas historie om dengang, han langt senere i livet mødte Dirch Passer i Spanien, hvor den kendte skuespiller takkede for redningen over et glas.
– Eller var det to, grinede levemanden Jørgen Vesta højt da vi evaluerede hans liv og delte mindst én pilsner…

Knud-Lauritzen-Drejø

Skibsreder Knud Lauritzen var en fantastisk personlighed. Her er et billede fra min bog ”Øhavets Historier”, der fortæller om katastrofebranden på Drejø Sankt Hans aften 1942. En tækkemand fik skyld for katastrofen, der på få timer lagde 11 gårde og syv huse i ruiner. Midt i verdenskrigen landsatte tre danske minestrygere 150 soldater til brandbekæmpelse. Efter branden var Knud Lauritzen én af de hjælpere, som i tre uger sad og rensede mursten efter tre tønder land ruiner. Har du haft andre gode oplevelser med skibsrederen, så fortæl dem til bjarne@bekker.dk. På forhånd tak.

Har du en kommentar til indlægget? Så skriv din mening!

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>