n Menu

Første biografi om KL: Elevernes minder om tiden i J. Lauritzen

KL-slider-1

»SØMAND AF KOGTVED« i ny og udvidet udgave. Flere kapitler. Flere sider. Flere billeder. Flere minder. Et unikt dokument om rederiet og dets uddannelse af 9.000 vordende søfolk. Men samtidig et vedkommende og stærkt portræt om skibsrederen, der faldt død om på dækket under jomfrurejsen med »Dana Anglia«. KL’s sidste billede af fællestillidsmanden og borgmesteren, der syger hyldestsang mens deres ven får en blodprop og dør på dansegulvet, er fundet i KL’s kamera af datteren Lise.

DA 700 GAMLE DRENGE OG PIGER, elever fra 1944 til 1992, besøgte Kogtved Søfartsskole 18. april 2015, opfordrede Lise Lauritzen Loft fra talerstolen deltagerne til at skrive de bedste fortællinger og minder om hendes far, navnkundige skibsreder KL.

I samarbejde med Karen, Marianne og Lise Lauritzen har forlagsredaktøren udvalgt historier, der tegner et imponerende og spændende billede af den helt usædvanlige skibsreder, manden, de kaldte kommunist; rederen, der dystede med Arnold P. Møller om at behandle medarbejderne med økonomisk vinding for øje – eller respekt for det arbejdende folk. Hidtil ukendte breve mellem de to redere er lånt i familiens arkiver og fortæller om »folk foran masten, der ikke skal ha’ enkeltmandskamre. Og slet ikke med gardiner!«.

Bogen, der er produceret med støtte af Lauritzen Fonden, rummer også det største gruppebillede, der nogensinde er taget på Lauritsens Søfartskole. På billedet, der i bogen gengives i 61 cm bredde, kan man simpelthen genkende alle elevtræffets 700 deltagere. Mænd og kvinder, der hentede livets ballast i søfartsbyen Svendborg og prægede samfundet. Mesterligt opstillet, fotograferet og bearbejdet af Søren Skarby.

Midt ude på bæltet blev vi mødt af »Lilla Dan« med æresvagter

»Lilla Dan« mødte »Kong FrederikIX« ved Sprogø med 16 elever om bagbord som æresvagt

DADA REGINA stod ind i Esbjerg havn i strålende sol og en kraftig modvind, og ombord var Skippers båre, På kajen stod vi, hans nærmeste familie og ventede ham, som vi så mange gange før har gjort. Denne gang vidste vi, at det var sidste gang, vi skulle modtage ham, og at vi meget snart skulle tage afsked for altid. Vi havde bestemt, hvem der skulle gå ombord på »Dana Regina« og lægge Skippers eget JL-flag, hans grønne spejderhalstørklæde og en enkelt gren på kisten. Men inden vi så os om, var alle gået ombord og lagde hver sin buket eller grene på kisten, som var ualmindelig smuk og enkelt skåret i elmetræ.

Så kørte den engelske rustvogn fra borde, hvorefter vi alle fulgte Skipper Esbjerg rundt i et sidste farvel til hans fødeby, til hans første barndomshjem, til Tovværksfabrikken, hvor medarbejderne stod udenfor bygningerne og tog afsked. Da vi kom tilbage til havnen, blev kisten båret ombord i lyntoget »Englænderen« af DFDS-officerer, hvorpå vi startede togrejsen over Jylland og gennem Fyns smukke, blide natur med de spæde forårsfarver. Hvor tit har vi ikke oplevet den sammen med Skipper på vej til pinseferie på Søfartsskolen. I Nyborg kørte vi ombord på »Frederik IX«. Midt ude på bæltet blev vi mødt af Skippers eget skib, »Lilla Dan«. Færgen satte farten ned og »Lilla Dan« ledsagede Skipper et stykke på vej med alle sejl sat, med flaget på halv og med 16 søfartsskoledrenge på dækket med front mod Skipper.

Var du én af drengene dengang, så skriv venligst til bjarne@bekker.dk.

Skibsrederens sidste rejse fra England til krematoriet

Har du en kommentar til indlægget? Så skriv din mening!

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>