n Menu

Lauritzen-flåden skulle bære pigenavne på fem bogstaver og ende på A

Jan Fischer var både lærer og skibsfører. Han nåede at sejle på 17 af rederiets skibe.

Jan Fischer har kendt de fleste af rederiets skibe siden Knud Lauritzen fandt på, at flåden skulle bære pigenavne på fem bogstaver og ende på A – med efternavnet Dan. Og trods rederiets vækst var der ingen problemer med at finde pigenavne, der opfyldte Lauritzens krav. Det bekræfter rederiets grand old man, Jan Fischer, opvokset på Fanø og med livslang bolig direkte til Svendborgsund, en halv sømils vej fra Kogtved. Der er stort set ikke det, Jan Fischer ikke har været beskæftiget med, siden han i 1956 påmønstrede hos navnkundige KL, hædersbetegnelsen blandt familie, venner og medarbejdere. Manden med den lille, sorte lommebog og kameraet som trofaste følgesvende, bog- stavelig talt i hånden til de sidste minutter på sit livs højdepunkt: Jomfrusejlads med DFDS-færgen »Dana Anglia«. Jan Fischer var junior- og seniorelev på Kogtved Søfartsskole, og vendte efter de traditionelle fire år til søs – plus to år ekstra på »Noona Dan« – tilbage til Kogtved som lærer på land og i rederiets fragt- og skoleskibe.

2 Kommentarer

  1. Jeg har selv haft fornøjelse af at arbejde sammen med Jan Fischer da jeg var Hovmester på Kogtved Søfartsskole i 1967.Husker specielt en sejltur med spidsgatteren Betta Dan til Ærø sammen med Jan Fischer og Poul Vermland der var maskinmester på skolen.Jeg fortsatte med at sejle til udgangen af 1970 og mit sidste skib var Birgitte Cord ejet af Concord Line som hovmester.
    Tom Thomsen

    • Godmorgen Tom. Hvis du skulle ha’ billeder fra den eller andre ture med Betta Dan, hører jeg meget gerne. En svendborgenser har overtaget Betta og søger at skabe interesse for at bevare den som et minde om Lauritzen og Kogtved. Når jeg er kommet videre med http://www.svendborg-søfartsmuseum.dk vil jeg se, om vi kan få den gamle dame ind i planerne.

Har du en kommentar til indlægget? Så skriv din mening!

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>